skip to Main Content

Du har med garanti hørt om, at folk har tjent store summer ved at investere i en virksomhed forud for dens IPO. Der er dog mange, der tror, at det ikke er muligt for den gængse investor, at få lov til dette. Faktum er dog, at det ikke er sandt og du kan som privat investor derfor også sagtens få muligheden for at indtage en position i forhold til en virksomhed forud for børsintroduktionen. Det kræver dog, at du er i stand til at handle hurtigt, når du får chancen.

Hvad er en IPO helt præcist?

En IPO (der er en forkortelse for Initial Public Offering) er det engelske udtryk for en børsintroduktion. Det er første gang en virksomhed bliver noteret på en børs og dermed også begynder at tilbyde sine aktier til salg til offentligheden. Efter en såkaldt IPO vil virksomhed dertil heller ikke længere være en privat virksomhed. Det vil derimod være en offentligt noteret virksomhed. Derfor vil den respektive virksomheds aktier også kunne handles på en fondsbørs.

Hvis du har et ønske om, at kunne deltage i en IPO, så er det vigtigt, at du sørger for at finde en mægler, der tilbyder et marked for dette. Det er ofte noget, der giver dig mulighed for at handle på baggrund af den forventede værdi forud for en børsnotering. Det er noget, der betyder, at du dermed får mulighed for at handle på det, der kaldes for det grå marked, før aktierne bliver frigivet til handel hos offentligheden – og derfor også bliver noteret på børsen.

Ved handel, der foregår forud for en IPO, så er det meget vigtigt, at du sørger for at tage dig tid til at undersøge forholdene meget nøje. Det er dertil også uhyre vigtigt, at du har fokus på, at holde dig orienteret med hensyn til det seneste nyt, der kan påvirke noteringen. Det er meget vigtigt, at du sørger for at huske på, at IPO-markeder kan være særligt volatile. Det er noget, der betyder, at det er vigtigt, at du sørger for at forvalte din eksponering omhyggeligt.

Et godt eksempel på en IPO: Alibaba

Et rigtig godt eksempel på en IPO, hvor mange formåede at tjene rigtig gode penge er tilbage i 2014, hvor den kinesiske e-handelsvirksomhed Alibaba blev introduceret på børsen i september måned. De blev noteret for et enormt stort beløb, der lød på intet mindre end 230 milliarder dollars. Det betyder faktisk, at den største teknologinotering i USA nogensinde, hvilket naturligvis var noget, der vækkede stor opsigt, da der er tale om en kinesisk virksomhed.

Dertil skal det også understreges, at der var tale om en IPO, der på yderst markant vis oversteg forventningerne. Det var nemlig forventet, at den ville ramme cirka 168 milliarder dollars. Den oversteg dog dette beløb med mere end 60 milliarder dollars og derfor oversteg den også alle tidligere rekordhøje IPO’er, hvilket blandt andet er noget, der tæller Facebook i maj 2012, som ellers også må siges at have været en høj Initial Public Offering på det amerikanske marked.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at der var rigtig mange spekulationer forud for denne IPO. Det er også noget, der betyder, at der var rigtig mange, der forsøgte at investere og spekulere op til denne IPO – og der var rigtig mange af dem, der havde stor succes med at være med helt fra starten af Alibabas børsintroduktion. I denne forbindelse skal der ikke være nogen tvivl om, at der bestemt også vil komme mange andre spændende IPO’er fremadrettet.

Hvorfor vælger en virksomhed at blive introduceret på børsen?

Der kan være flere årsager til, at virksomheder vælger at blive introduceret på børsen. Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at det i langt de fleste tilfælde handler om, at den pågældende virksomhed har et ønske om, at kunne skaffe kapital til at udvide deres forretning og ekspandere til nye markeder, produktområder eller deslige. Det betyder også, at der er relativt stor sandsynlighed for, at en IPO, du holder øje med handler om at skaffe mere kapital til firmaet.

Det hænger sammen med, at en virksomhed ved en IPO bliver noteret på en fondsbørs. Det giver alle investorer mulighed for at købe aktier. Når der bliver købt aktier i et selskab, så er det også noget, der helt automatisk er med til at rejse kapital. Denne kapital bliver indskudt direkte i virksomheden og kan derfor også bruges til at bygge videre på virksomheden, hvad end målet er, at de skal udvide til nye markeder, introducere nye produkter eller noget tredje.

Ydermere, så er det ofte også noget, der gøres med henblik på at kunne styrke virksomhedens omdømme. At være noteret på en større fondsbørs er nemlig også noget, der vil være med til at fremme en selskabs omdømme. Det er noget, der skyldes, at det viser, at det er et firma, der handles på et reguleret marked og derfor også har en rimelig størrelse. Er der tale om en god IPO, så beviser det også at investorerne har tillid til virksomhedens fremtid.

De største fordele ved at handle forud for IPO

Hvis du overvejer at handle med på det grå marked før en IPO, så skal der naturligvis ikke være nogen tvivl om, at det er noget, der er rigtig mange spændende fordele forbundet med. Selvom der er mange fordele ved at gøre det, så er det vigtigt, at det understreges, at det også er en finansiel strategi, der byder ulemper med sig. Det kan f.eks. vise sig at en IPO går stikmodsat af, hvad du har forventet og så kan du lide et stort tab over en meget kort periode.

Handl forud for markedet

Den absolut største fordel er selvfølgelig, at du ved at handle på det grå marked får mulighed for at handle forud for det danske marked, da du ikke skal vente på IPO’en, som mange andre skal. Hvis det er noget, du gerne vil kaste dig ud i, så skal du vælge en mægler, der rent faktisk har en sektion på deres platform, hvos det er muligt for deres brugere at handle på det grå marked og dermed også indtage en position, der er baseret på den forventede værdi af den virksomhed, der skal introduceres på børsen og dermed også frigives til offentlig handel.

Mange tror, at det ikke er muligt for en privat investor at handle forud for en IPO. Det er dog meget vigtigt, at det gøres klart, at det ikke er noget, der er aktuelt. Tværtimod, så er det muligt at finde et væld af mæglere på det store Internet, hvor du kan handle forud for en IPO, hvor der tages udgangspunkt i den forventede værdi for firmaet. Det betyder også, at hvis du altid har haft et ønske om, at kunne handle forud for IPO’er, så skal du finde en god mægler, der tilbyder dig lige netop dette – og dem er heldigvis mange af.

Gå lang eller lav en hurtig, kort gevinst

Som der blandt andet er blevet illustreret på fornem vis ved Alibabas IPO, så er der bestemt mulighed for at tjene rigtig mange penge på kort tid. Hvis du handler forud for markedet og dermed også har baseret din handel på den forventede værdi af en bestemt virksomhed, så kan du hurtigt skabe et markant afkast, hvis det viser sig, at dens værdi og kurs ved IPO’en ender med at eksplodere. Det kræver dog, at den forventede værdi bliver oversteget.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at langt de fleste, der vælger at være med på en IPO eller vælger at hoppe med om bord, inden en introduktion på en fondsbørs, har et ønske om at kunne lave en hurtig gevinst. Der er dog også mange andre, der vælger at handle med fokus på at holde deres position i selskabet i en længere periode, men for mange giver det bedre mening til den store hype er aftaget, hvorefter kursen også finder et mere stabilt niveau.

Reager på de seneste nyheder

Hvis du handler forud for en børsintroduktion, så har du også rig mulighed for at drage fordele af og tilpasse dine handler til de seneste nyheder. Der vil naturligvis altid opstå en stor kursspekulation forud for en IPO, da der er delte meninger om, hvad værdisætningen skal lyde på og det er noget, der er med til at skabe en potentiel volatilitet. I bund og grund, så er det ensbetydende med, at du har mulighed for at tjene rigtig mange penge på børsintroduktionerne.

Har der eksempelvis været tale om, at en virksomhed, der forud for dens IPO har fremvist en stærk vækst og der i længe har været tale om, at den vil få en rigtig stor værdisætning, så er det noget, der er værd at reagere på. På den anden side, så kan det også være, at der er tale om en virksomhed, der økonomisk set lider og derfor nærmest er tvunget til at blive introduceret på en børs, så kan det være, at kursen vil gå ned og så kan du shorte din position.

Back To Top