skip to Main Content

Hvad er ETF’er?

I flere år har de professionelle investorer benytter sig af og snakket godt om de passive indeksfonde; ETF’ere. Nu er tiden dog kommet til, at det også er noget, de private investorer skal nyde godt af. Det er et investeringsprodukt, der bærer mange fordele med sig. Hvad det betyder er, at du som privat investor med interesse for, at forvalte din formue på fornuftig vis og dermed også sprede din risiko og dine investeringer, bør overveje at undersøge de mange ETF’ere.

Den første ETF så dagens lys i USA tilbage i 1993. Derfor er det også mere end 20 år siden, at ETF’erne så småt begyndte deres indtag på markedet. Siden dengang har de dog udviklet sig på markant vis og er i dag én af de mest populære spillere, når det kommer til mere passiv investering i USA. Det er dog ikke noget, der helt er tilfældet i forhold til det danske marked, hvor populariteten derimod er en kende sløvere sammenlignet med i USA.

Det er på trods af, at det faktisk er et investeringsprodukt, der i løbet af de seneste par år har fået rigtig mange pæne ord med sig. Der er mange investorer, der har givet de mange typer af ETF’ere rigtig pæne ord med sig på vejen. Det er også noget, der er ensbetydende med, at der er flere og flere danske, private investorer, der er begyndt at give sig i kast med at supplere deres nuværende portefølje af forskellige investeringer – og som faktisk har stor succes med det.

I denne forbindelse er det værd at notere sig, at én af de helt store og meget populære investeringsbanke på det danske marked, Nordnet, har skrevet på deres hjemmeside om, at du som privat investor har mulighed for at opnå en lavere risiko i din portefølje, hvis du vælger at supplere dine andre investeringer med ETF’ere. ETF er desuden en forkortelse for Exchange Traded Fund og er – uden tvivl – et finansielt produkt, der bliver mere populært i fremtiden.

I følge Nordnet er det generelt set mindre risikabelt for dig at investere i en ETF end det er at investere i en aktie. Det er noget, der i høj grad handler om, at du med en ETF kan få en rigtig god spredning af din risiko, som du ikke får, hvis du vælger at placere dine midler i blot én aktie. Det skal dog gøres klart, at hvis det er noget, du for alvor har et ønske om, at kunne tjene penge, så er du også nødt til at gå lidt mere risikofyldt til værks – f.eks. ved at handle med gearing.

Hvad er en ETF helt præcist?

Inden det er noget, du finder ud af, om du vil begynde at investere i, så er det en rigtig god idé, at du giver dig lidt tid til at læse nærmere om, hvad en ETF egentlig er. Det kan bedst beskrives som værende en fællesbetegnelse, der dækker over fonde, der handles på børsen på samme vis som en aktie. Disse fonde er typisk investeret i enten aktier eller obligationer, men de kan dog også sagtens være investeret i aktiver som råvarer, ejendomme, kapitalfonde osv.

På mange punkter minder en ETF om en dansk investeringsforening. Derfor er det også et finansielt produkt, der ikke ligger helt fjernt for de fleste danskere. Det skal dog gøres klart, at der også er punkter, hvor de adskiller sig, F.eks. er en ETF markant billigere i forhold til de løbende omkostninger, der er forbundet med din investering sammenlignet med en alm. forening. Der er også en mindre forskel på spreads, så du kan spare penge ved både køb og ved at holde.

Mange holder ETF’er som en passiv investering

Der skal ikke være nogen tvivl om, at der er mange, der vælger at investere i de såkaldte ETF’er med henblik på en mere passiv strategi. Det skyldes, at der er mange af dem, der er både passive eller indeksbaserede, men det er dog ikke dem alle. At der er tale om en ETF med en passiv strategi betyder, at de følger bestemte markeder eller et udvalg af bestemte investeringstilgange, men dog ikke forsøger at slå markedet, hvorfor risikoen bestemt også er mindre.

Du kan f.eks. købe en ETF, der følger de amerikanske aktier, der er noteret i det velkendte SP500-indeks. Du kan dog også købe en ETF der er baseret på vækstmarkederne i MSCI Emerging Markets. Hvis det ikke er noget for dig, så er det også muligt at vælge aktier i bestemt brancher, obligationer der har en bestemt kreditkvalitet eller derimod aktier, som er blevet udvalgt med fokus på deres kursstabilitet, om de udbetaler udbytte og værdien af selve virksomheden.

Det er også noget, der beviser rigtig godt, at mulighederne er mange – faktisk er de nærmest uanede. Det er også noget, der giver dig som investor rig mulighed for at opbygge en portefølje, der både byder på en god spredning af din risiko og allokering mellem de forskellige aktiver. For de fleste investorer er det dét, der er med til at afgøre, hvor gode muligheder, man har for at skabe et godt afkast og ligeledes også hvor stor en risiko, der er forbundet med det.

God spredning af din risiko med ETF’er

Hvis du vælger at investere i en ETF, så vil du typisk også investere i op til flere hundrede aktier, obligationer eller andre former for aktiver på én gang. Som du – med garanti – også selv kan regne ud, så er det noget, der på både hurtig og enkel vis er i stand til at give dig en rigtig god spredning. Det er igen også et aspekt af de populære ETF’er, som du kan sammenligne med de mere kendte investeringsforeningerne, som danskerne har brugt i mange år.

Det er naturligvis også noget, der er med til at sikre, at din risiko for pludselig at tabe en stor del af din investering bliver minimeret på markant vis, da du ikke længere vil blive ramt på samme vis, hvis ét enkelt selskab pludselig tager et stort dyk. Hvad man skal være opmærksom på i denne sammenhæng er, at det er noget, der går begge veje, så derfor skal du heller ikke forvente, at du med én eller flere ETF’er kan forvente en eksplosiv stigning af værdien.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at de fleste danske investeringsforeninger jævnligt vælger at markedsføre sig med at være aktivt forvaltet. Det er noget, der i bund og grund betyder, at de arbejder for at forsøge at slå markedet. Det er – som udgangspunkt – også det primære argument for, at de kan tillade sig at tage de høje gebyrer og øvrige udgifter, som de gør, hvis du vælger at sammenligne med nogle af deres mere passive fætre såsom ETF’erne.

Der har desuden også været udført en lang række forskellige uafhængige undersøgelser, der har vist at disse foreninger som helhed ikke har held med at slå markederne. Det er særligt noget, der er aktuelt på den lange bane, hvor de ikke slet ikke slår markedet og på de store markeder som globale aktier og obligationer er det desuden endnu mere aktuelt. Dertil opkræver de typisk også et gebyr, der lyder på f.eks. 1,5%, som også skal med i betragtningen.

Hvor og hvordan handles ETF’ere?

Der er – desværre – ikke blevet noteret nogle ETF’er på de danske børser endnu, men det er dog noget, der – med garanti – kommer inden for nærmeste fremtid. Du har dog rig mulighed for at købe ETF’er i f.eks. Tyskland, Sverige, England, USA og mange andre steder. Det er dog vigtigt, at du sørger for at være opmærksom på, at de traditionelle danske banker ofte har en forhøjet omkostning, hvis du skal handle med værdipapirer, der er noteret i udlandet.

Ovenstående er noget, der gør sig gældende, når de handles, men samtidig er det også noget, der er aktuelt så længe de opbevares på dit depot. Hvis du har et ønske om, at kunne handle med ETF’er, så kan det være en rigtig god idé, at du vælger at kigge mod de forskellige investeringsbanker såsom Nordnet, Saxo Bank, Degiro mv. Det er noget, der skyldes, at de har en billigere kurtage ved handel og ofte har de slet ingen omkostninger ved opbevaring af papirerne.

I denne forbindelse er det dog vigtigt, at du sørger for at være opmærksom på, at når du handler på diverse udenlandske børser, så er det krævet, at du veksler enten EUR til USD. Det er også noget, der betyder, at du derfor vil blive påduttet lidt ekstra omkostninger til veksling heraf. Hvis du har planer om, at skulle forsøge, at gøre disse omkostninger en kende mindre, så har du mulighed for at begrænse dem ved at oprette en eller flere valutakonti.

Er der god sikkerhed forbundet med ETF’er?

Hvis du skal investere dine penge i en ETF, så vil du sikkert gerne være sikker på, at du ikke ender med at miste dine penge eller ender med at blive snydt. I en sådan sammenhæng skal det gøres klart, at en ETF som en ganske almindelig investeringsforening også kan være UCITS-godkendt. Det er en forkortelse for Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities, der sikrer, at alle EU-krav i forhold til gearing og spredning er overholdt.

Ikke nok med, at du kan vælge mellem UCITS-godkendte og ETF’er, der ikke er UCITS-godkendt, så skal det også gørs klart, at der skelnes mellem både fysiske og syntetiske ETF’er. Fysiske fonde køber og beholde de papirer, der indgår i den del markedet, de følger. En syntetisk fond vil derimod benytte sig af det, der kaldes for en syntetisk replikation, hvor der indgår finansielle kontrakter som f.eks. SWAPs eller futures, hvorfor afkastet dermed vil afspejle markedet.

I denne forbindelse skal det gøres klart, at det er en god idé, at du vælger at holde dig til de UCITS-godkendte og fysiske ETF’ere. Du kan også godt vælge at holde øje med om, der er tale om en ETF er markeret som enten gult eller rødt investeringsprodukt. De fleste af de klassiske danske investeringsforeninger vil være et gult produkt, ligesom det også gælder for mange ETF’er. Støder du på en rød skal du være opmærksom på, hvorfor den er klassificeret som rød.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at i sidste ende, så vil den største risiko, du påtager dig oftest være bestemt af den allokering, du vælger. Derfor kan du også sagtens finde nogle relativt sikre ETF’er. Hvis alle aktiver i den respektive ETF er blevet investeret i brasilianske aktier, så vil du fortsat kunne ende med at opleve store kursudsving, på trods af, at sikkerheden omkring fonden er i orden. Derfor skal du også hele tiden holde øje med risikoen på din portefølje.

Fordele ved at handle med ETF’er

Der er naturligvis både fordele og ulemper forbundet med at handle med ETF’er. Det er også noget, der betyder, at det i bund og grund er op til dig selv at vurdere, om det er noget for dig. Nedenfor bliver du præsenteret for nogle af de fordele, du får ved at investere i ETF’er:

  • Det er billigere for dig end at købe til en aktiv investering via en almindelig investeringsforening
  • Du kan sikre dig en mindre risiko. Målet er nemlig ikke at slå markedet, men at ramme dets gennemsnit
  • Du har mulighed for at investere i mange indekser og markeder, du normalt er afskåret som privat

Ulemper ved at handle med ETF’er

Hvis der kun var fordele ved at handle med ETF’er, så havde alle gjort det. Faktum er dog, at der også er en række ulemper ved det, som der er givet udtryk for ovenfor. Der er en række af disse ulemper, der er blevet belyst nedenfor:

  • Du kan ikke være heldig ramme den ene vinderaktie, der giver kæmpeafkast på kort tid
  • Du har kun mulighed for at finde ETF’er på udenlandske børser, da de ikke er noteret på danske børser
  • Du vil blive beskattet løbende som følge af reglen om lagerskat. Du skal derfor betale skat hvert år, selvom du ikke har realiseret din gevinst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top